25 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare – dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri: laboratoare, centre de cercetare.

Ministerul Fondurilor Europene lansează, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşerea Competitivităţii Economice (POS CCE), axa prioritară 2, o nouă cerere de proiecte în valoare de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare – dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri: laboratoare, centre de cercetare. Proiectele pot fi depuse în perioada 25 septembrie – 24 octombrie a.c.
Competiţia are în vedere finanţarea unui proiect complex, de interes naţional, în domeniul sănătăţii, cu scopul prevenirii bolilor cu potențial evolutiv invalidant sau letal, susţinut de Ministerul Sănătății.
“O societate dinamică este o societate cu cetăţeni sănătoşi. O societate puternică este o societate capabilă să ofere servicii medicale de calitate. De aceea, cred că domeniul sănătăţii trebuie să fie prioritar pentru orice guvernare. Vizitând spitalele din România, am constatat că multora le lipseşte tehnologia indispensabilă diagnosticării unor leziuni cu potenţial letal. Am ţinut, aşadar, ca prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, să alocăm 25 de milioane de euro pentru acoperirea acestor lipsuri, prin achiziţionarea de angiografe. Şi nu mă opresc aici. Colaborez cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru identificarea unor modalităţi prin care românii să poată beneficia de tratamente cât mai performante şi de servicii medicale de calitate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Banii vor fi alocaţi pentru efectuarea de cercetări în domeniul/ domeniile de interes naţional, prin utilizarea de angiografe achiziţionate prin proiect, cu scopul diagnosticării unor leziuni cu potenţial evolutiv invalidant sau letal, respectiv pentru angioarhitectonica tumorilor maligne.
Categoriile de solicitanţi elibigibli sunt instituţiile publice sau de drept public de interes naţional cu activitate de cercetare în domeniul sănătății. Solicitanţii trebuie să respecte definiţia organizaţiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare şi inovare (C198/2014).

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene