Absorbţia de fonduri europene din ce in ce mai rau: a avut un avans de 0,65% în luna septembrie

Rata de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la 37,2% la finalul lunii septembrie a acestui an, în creştere cu doar 0,65% faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.

Cu alte cuvinte, în ultima lună au intrat în conturile beneficiarilor de fonduri europene doar 125 de milioane de euro, în condiţiile în care România mai are de cheltuit peste 12 miliarde de euro din această categorie de finanţări europene până la finalul anului viitor.
Ultima rectificare bugetară a tăiat din fondurile bugetare alocate programelor cu finanţare europeană nerambursabilă 3,9 miliarde de lei (alocarea de sume guver¬namentale, în cazul proiectelor guverna¬men-tale, este obligatorie pentru că întâi trebuie să cheltuieşti tu banii şi apoi primeşti decontul cheltuielilor, pe baza facturilor). În condiţiile în care absorbţia fondurilor a fost anunţată de către guvernul Ponta drept o prioritate, o astfel de tăiere a fost o mare surpriză. De la începutul anului, rata de absorbţie a fondurilor structurale a crescut de la 26% la 37%, ceea ce înseamnă că în economie au intrat circa 2 miliarde de euro anul acesta din absorbţia de fonduri UE. Totuşi, trebuie menţionat faptul că o mare parte din această sumă – 830 de milioane de euro – a fost încasată în luna februarie a acestui an, ca urmare a unor cheltuieli din 2013 decontate de Comisie. Riscul dezangajării unor sume importante de bani este foarte mare şi anul viitor (ultimul an în care se mai pot accesa banii europeni din exerciţiul financiar 2007- 2013), având în vedere că majoritatea cheltuielilor ar trebui făcute în prima jumătate a anului, deoarece ulterior facturile trebuie validate de autorităţile de management, transmise spre verificare la Finanţe şi apoi decontate de Comisia Europeană.

„Blocaje mari sunt pe mai multe direcţii. De regulă, la autorităţile publice centrale există blocaje din cauză că acestea nu desfăşoară activităţi şi nu depun cereri de decontare. În cazul beneficiarilor privaţi, aceştia spun că ei depun cereri de rambursare, dar există deficienţe în transmiterea acestora de la autorităţile de management către Comisie“, a spus Elena Tudose, director de programe în cadrul Institutului pentru Politici Publice.
Sursa: www.zf.ro