Bilanţul ultimilor opt ani de fonduri europene

Peste 2,2 miliarde de euro au intrat în economie în primele zece luni ale anului din rambursările făcute pe proiecte europene, o evoluţie mediocră faţă de ţinta propusă de oficiali şi cu mult sub aşteptările bancherilor coordonatori de divizii de fonduri UE, care estimau, la începutul anului, volume de rambursare de două sau de trei ori mai mari. Totuşi, există mai mult optimism pentru anul viitor, având în vedere că s-au rezolvat o serie de probleme „tehnice“ ale mecanismului de finanţare, spun consultanţii.
În total, România a atras în ultimii opt ani doar 7,3 miliarde de euro din cele peste 19,2 miliarde puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2007 – 2013, iar rata de absorbţie în luna octombrie a ajuns la 38%.
Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, şi-a reevaluat ţintele, astfel că a ajuns, în cea mai recentă estimare, să spună că România va atrage 80% din fondurile UE până la finalul lui 2015, iar rata de absorbţie va fi de 55% la finalul acestui an.
Mai multe informatii: Ziarul Financiar