Bursa de Spectacole de la Sibiu, înregistrări și evenimente

Înscrierile la Bursa de Spectacole de la Sibiu continuă. A doua perioadă de înregistrări a început în luna martie, iar doritorii mai pot completa lista până în 15 aprilie.
Pentru această ediție, în prima perioadă de înscrieri, care s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 15 martie, s-au înregistrat operatori culturali din 21 țări. Printre cei care au confirmat până acum se numără: International Association for Creation and Training (Egipt), English Theatre Berlin | International Performing Arts Center (Germania), Tbilisi International Festival of Theatre (Georgia), Taipei Performing Arts Center (Taiwan), IKSV-Istanbul Theatre Festival (Turcia), Machol Shalem Dance House (Israel), Trafó – House of Contemporary Arts (Ungaria), Taipei Arts Festival (Taiwan), Navdhara India, Dance Theater (India), Ranga Shankara (India), Sidney Festival (Australia), L1 Assoiciation (Ungaria), International Theatre Forum TEART (Belarus), Golden Mask Festival (Rusia).

Evenimente speciale, pregătite pentru ediția aniversară a Bursei de Spectacole de la Sibiu
Evenimentele organizate în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu încurajează conexiunile dintre toți actorii culturali implicați în procesul creației și de transformare a comunităților. Astfel, alături de noile evenimente specifice fiecărei ediții, se vor regăsi în program conferințele, atelierele și întâlnirile foarte căutate din edițiile precedente.
Conferința pe tema fondurilor europene pentru cultură va avea ca studiu de caz Polonia și succesul Centrului Cricoteka pentru documentarea artei lui Tadeusz Kantor din Cracovia. Discuția va porni de la modelul Poloniei, țara care a devenit lider în Uniunea Europeană, în utilizarea fondurilor europene alocate pentru cultură.
Atelierul Festivalurile în secolul 21, cel mai nou eveniment al Bursei, se bazează pe dialog și aduce în centrul discuției necesitatea viziunii organizatorilor, adresându-se celor care lucrează pentru un festival sau doresc să inițieze unul. Patru directori ai unora din cele mai importante festivaluri din lume vor purta un dialog despre specificitatea festivalurilor, relația festivalurilor cu artiștii, producătorii și comunitatea locală, surse de finanțare și rolul implicării voluntarilor în desfășurarea evenimentelor. Atelierul se desfășoară timp de trei zile, câte două ore și jumătate în fiecare zi.
Vorbitori de seamă în programul Bursei de Spectacole
Primii vorbitori confirmați pentru atelier sunt Wesley Enoch, Director 2017 – 2019, Sidney Festival (Australia) și József Kardos, Director de program, Sziget Festival (Ungaria). Moderatorul întâlnirilor este Nelson Fernandez OBE, Director NFA International Arts & Culture (Regatul Unit al Marii Britanii).
Conferința Capitale Europene ale Culturii 2021 continuă întâlnirea de anul trecut, desfășurată sub numele „Dimensiunea europeană și implicare comunitară”. Anul acesta vor participa: reprezentanți ai orașelor preselectate pentru CEaC 2021, din România (Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara), Grecia (Elesius, Kalamata și Rodos), Serbia (Novi Sad) și Muntenegru (Herceg Novi), organizatori ai Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, Jaroslaw Fret (Director Artistic Wrocław Capitală Europeană a Culturii 2016), dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Culturii din fiecare țară. La întâlnire se vor alătura și reprezentanți ai orașului Chișinău din Republica Moldova.
Workshopul Meetings and classes with great choreographers continuă seria întâlnirilor interactive conduse de coregrafi de renume internațional, care au spectacole în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de le Sibiu (FITS). În 2015, în cadrul sesiunilor interactive, Amir Kolben, Barak Marshall, Jin Xing, Brenda Angiel și Silvia Macrea au împărtășit cu cei interesați metodele lor de lucru și tehnicile de dans folosite.
Conversațiile Culturale sunt interviuri informale cu artiștii prezenți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și la Bursa de Spectacole. An de an, acestea sunt publicate cu sprijinul Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu.
Conversaţiile Culturale au ca scop oglindirea „poziţiei unice ocupate de Festivalul de la Sibiu în Europa, prezentând o varietate de artişti – unii foarte cunoscuţi şi consacraţi, alţii care sunt la începutul carierei, devenind astfel, de-a lungul anilor, o platformă importantă pentru noi evoluţii”, a declarat prof. Noel Witts, moderatorul interviurilor.
Înscrierile pentru ateliere vor fi lansate în curând, înregistrarea bazându-se pe o aplicație online. Pentru detalii și informații complete, accesați www.sibiuartsmarket.ro.