Cercetarea din UE transforma deseurile alimentare in hrana pentru animale

Se estimeaza ca cererea mondiala de alimente va creste cu 70% pana in 2050, in timp ce o crestere accentuata a utilizarii biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hranirea populatiei planetei fara a dauna mediului este subiectul central al Zilei mondiale a alimentatiei, editia 2014, precum si obiectivul mai multor proiecte de cercetare finantate de UE.

UE investeste peste 4 miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeana in care resursele noastre biologice regenerabile sa fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esential care asigura productia de alimente si gestionarea sustenabila a resurselor naturale si care sustine dezvoltarea zonelor rurale.
UE este sursa a 18% din exporturile mondiale de alimente, in valoare de 76 de miliarde de euro. Dar in UE si in alte parti, deseurile agricole greveaza activitatea fermierilor si ii costa pe contribuabilii europeni intre 55 si 99 de euro per tona.

Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale – solutia favorizata de proiectul de cercetare NOSHAN, finantat de UE – ar deschide noi oportunitati pentru agricultori, reducand, in acelasi timp, dependenta Europei de importurile de hrana pentru animale. Acest proces va implica crearea de noi locuri de munca ecologice in unitatile de colectare si de tratate a deseurilor, precum si in cele de fabricare a hranei pentru animale. Conceptul va fi in mod deosebit binevenit in zonele rurale, unde cresterea economica este mai putin intensa decat in zonele urbane si unde industria hranei pentru animale reprezinta un motor economic puternic.
Proiectul NOSHAN va transforma deseurile alimentare – in special fructele, legumele si produsele lactate – in hrana pentru animale, cu costuri mici si cu consum mic de energie.
Echipa – centre de cercetare, o universitate si societati comerciale din sase state membre ale UE plus Turcia – a inceput activitatea in 2012, evaluand valoarea diferitelor tipuri de deseuri si constituind o baza de date cu potentialele ingrediente din hrana pentru animale. Pana la finalizarea proiectului in 2016, echipa va stabili, de asemenea, care sunt cele mai bune tehnologii de extractie si de valorificare a fiecarui tip de deseu.

De asemenea, NOSHAN ofera sectorului agricol european posibilitatea de a avea un caracter mult mai sustenabil. Utilizarea ca resursa a biodeseurilor va contribui la reducerea impactului acestora asupra mediului.

Sursa: www.fonduri-structurale.ro