Clinica Zetta luptă împotriva efectelor cancerului mamar

Astăzi, 1 octombrie 2014, Clinica Zetta și echipa Doctorului Dragoș Zamfirescu continua lupta împotriva efectelor devastatoare ale cancerului mamar prin intervențiile de reconstrucție mamară care redau normalitatea în viața femeilor afectate de această boală. Începem Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la sân printr-o intervenţie complexă în urma unei mastectomii totale, o reconstrucție mamară unilaterala care va dura în jurul a 10 ore.
Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei și reprezintă o treime din cancerele dezvoltate de către acestea. Din păcate, la nivel mondial, constituie a doua cauză de deces prin cancer la femei. În România este cea mai frecventă formă de cancer și prima cauză de deces prin cancer în rândul acestora. Una din 8 femei va face în decursul vieții un cancer de sân.
Cu toții știm că metodele de depistare precoce sunt alegerea optimă iar, în ultimă instanța, mastectomia este operația care salvează vieți în rândul pacientelor cu cancer mamar. Deși are un efect pozitiv la nivel global atunci când operația de mastectomie este absolut necesară iar cancerul este extirpat, totuși suferința emoțională este frecvent întâlnită, fiind o intervenție mutilantă din mai multe punte de vedere.

Majoritatea pacientelor supuse mastectomiei dezvolta depresii sau anxietate după intervenția chirurgicală. Dr. Zamfirescu atrage atenția asupra faptului că „psihologii au cuantificat suferința emoțională provocată de pierderea unui sân cu cea determinată de pierderea unei rude de gradul I!”.
Pe lângă ajutorul familiei și al psihologului, o soluție de înlăturare a disconfortului atât psihic cât și fizic este reconstrucția mamară. Mulțumită procedurilor avansate, chirurgii plasticieni reușesc astăzi să reconstruiască sânii astfel încât să apară cât mai naturali, atât prin haine cât și fără acestea.
Cazul de astăzi este special cu atât mai mult cu cât pacienta suferă de o afecțiune autoimună denumită lupus eritematos sistemic (LES) care se poate manifesta prin inflamație, durere și leziuni ale țesuturilor din întregul organism. Sistemul imunitar al bolnavului nu reușește să facă diferența între țesuturile proprii și intruși, atacându-le, afectând rinichii, inima, plămânii și celulele sanguine. În plus sindromul antifosfolipidic de care suferă presupune prezența unor anticorpi care predispun la un risc de 8 ori mai mare de complicații trombotice (cheaguri de sânge).
Pacienta a fost diagnosticată cu cancer la sân încă de la 20 de ani, urmând atât un tratament cu radioterapie, chimioterapie cât și unul chirurgical, mastectomie totală unilaterală. Acum, la 37 de ani, își va împlini visul de a redeveni ea însăși prin reconstrucția cu lambou DIEP (grăsime abdominală) transferat microchirurgical de Dr. Zamfirescu chiar în această zi importantă pentru toate femeile din lumea aceasta.
Dr. Irina Luca, medic anestezist, Clinica Zetta, spune că pacientei i se administrează medicație specifică pentru profilaxia trombozelor având o sarcină extrem de dificilă în a preveni coagularea sângelui și, în aceeași măsură, a riscului major de sângerare intraoperator.
Încă o dată Dr. Zamfirescu își dovedește măiestria în a opera cazuri extrem de complexe de microchirurgie, situații similare cu acesta fiind rare și foarte puțin documentate în literatura de specialitate din cauza dificultății manipulării vaselor de calibru mic supuse unui risc sporit de tromboza.
Operația de reconstrucție mamară contribuie la restabilirea integrității trupului, redând feminitatea, frumusețea, maternitatea sau chiar propria identitate. Restaurarea sânului pierdut după o mastectomie ajustează echilibrul emoțional și ajuta la reintegrarea în familie și societate.
Reconstrucția îmbunătățește calitatea vieții femeilor care au trecut prin supliciile cancerului mamar, sub mai multe aspecte. Are multiple efecte pozitive precum creșterea stimei de sine, a încrederii în propriile forțe și a convingerii că viața a revenit la normal.
Aici, în clinica Zetta, avem un slogan care se adeverește de fiecare dată pentru pacientele noastre și anume ca ÎMPREUNĂ ARĂTAM ŞI NE SIMŢIM ZETTA BINE!