Comisia Europeana anunta masuri de sprijinire a pietei in sectorul laptelui

Comisia Europeana a anuntat ca va oferi sprijin pentru depozitarea in regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) si anumitor branzeturi, in scopul de a atenua impactul restrictiilor rusesti la importurile de produse lactate din UE si pentru a limita efectele negative pe piata interna. Comisia a confirmat, de asemenea, ca perioada de interventie publica in sectorul untului si laptelui praf degresat va fi prelungita pana la sfarsitul anului.
Comisarul UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dacian Ciolos a explicat: “Semnalele de pe piata europeana a produselor lactate in ceea ce priveste preturile arata ca embargoul impus de Federatia Rusa incepe sa afecteze acest sector. Cateva state membre ale caror venituri din exporturi scad, trebuie sa gaseasca noi piete de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp si de ajutor pentru a se adapta si, din acest motiv, anunt astazi o serie de masuri special orientate de sustinere a pietei, concentrandu-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul si branzeturile de export. Daca va fi necesar, vom lua si alte masuri suplimentare.”
Oficialul european a adaugat: “In zilele urmatoare voi prezenta, de asemenea, statelor membre si Parlamentului European o prima analiza completa a impactului pe termen scurt si mediu al interdictiei impuse de Federatia Rusa asupra tuturor sectoarelor majore agroalimentare europene, impreuna cu o prezentare generala a optiunilor de politica in domeniu. Din nou, mesajul meu de astazi pentru producatorii din UE este clar: in cazul in care apar riscuri semnificative de destabilizare a pietei, voi continua sa utilizez noua politica agricola comuna (PAC) pentru a actiona preventiv in sensul stabilizarii ei.“
Comisia va oferi sprijin pentru depozitarea in regim privat a untului si laptelui praf degresat, sprijin care sa acopere costurile zilnice de depozitare acestor produse pentru de la 3 la 7 luni. Un proiect de act de punere in practica va fi prezentat Comitetului saptamana viitoare pentru un vot formal.

Mai multe informatii – sursa: www.finantare.ro