Constantin Chiriac în recital extraordinar la Festivalul Internațional de Teatru Oradea

Constantin Chiriac a fost invitat să susţină un recital de poezie în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO), organizat de Teatrul Regina Maria în parteneriat cu Fundația Culturală FITO, în perioada 20 septembrie – 12 octombrie.

Recitalul intitulat „Metanie ţie, Părinte!” va avea loc vineri, 26 septembrie, ora 17:00 la Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae din Oradea. Constantin Chiriac va interpreta poezii de Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Aron Cotruş, Ştefan Augustin Doinaş, Radu Gyr, William Shakespeare, R. M. Rilke, ce aduc în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul. Recitalul este un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire.

Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu din anul 2000 şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc.

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeţii” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).