CUPA COPIILOR CAMPIONI LUKOIL – Competiţie împotriva discriminării şi a rasismului

Cel de-al patrulea turneu de calificare pentru „CUPA COPIILOR CAMPIONI LUKOIL” se desfăşoară în perioada 5 – 6 iunie 2014 la Complexul Olimpic Sydney 2000 (Izvorani, România), ca o continuare a unor etape preliminare ce au avut loc în acest an la Lommel (Belgia), Jurmala (Letonia) și Blagoevgrad (Bulgaria).
La Izvorani se întrec, la fel ca în turneele preliminare, șase echipe de copii, alcătuite din jucători ai cluburilor, care nu au împlinit 12 ani. Acestea au luat parte la tragerea la sorţi a Ligii Campionilor UEFA, Confederației Fotbalului din Asia și a Ligii Europa.
„CUPA COPIILOR CAMPIONI LUKOIL” a fost înființată în 2013 ca o acțiune direcționată către lupta împotriva discriminării și a rasismului și a debutat anul acesta, pe 28 mai, la Moscova sub sloganul „Jucăm împotrivă rasismului”. Ceremonia de deschidere de anul acesta a inaugurat și o acțiune în cadrul căreia 14 fotbaliști ai echipei rusești „Lokomotiv” au mâncat simultan câte o banană, exprimând în acest mod atitudinea față de rasism și solidaritatea cu fotbalistul echipei F.C. Barcelona, Dani Alves, care a acționat în același mod atunci când, în timpul unui meci din aprilie 2014, s-a aruncat în el cu o banană. Copiii s-au alăturat acestei mișcări astfel încât cupa LUKOIL a devenit un prilej pentru a discuta astfel de probleme.
„Conceptul de a juca contra rasismului este în sine extraordinar. Acest turneu va atrage atenția întregii Europe ca exemplu de proiect pozitiv ” a declarat Piara Powar, directorul executiv al rețelei – Football Against Racism in Europe (FARE Network).
„Scopurile și sarcinile organizatorilor turneului sunt pe deplin susținute de Liga de fotbal din Rusia” a subliniat președintele acesteia, Nicolai Tolstih. El și-a exprimat recunoștința față de compania LUKOIL pentru susținerea de către aceasta a fotbalului de masă, precum și a echipelor naționale ale Rusiei. „Noi mizăm pe tinerii și talentații fotbaliști din Rusia, pe antrenorii tineri și talentați din Rusia, pe alți specialiști și sperăm din tot sufletul că în viitorul apropiat voi veți intra în componența cluburilor de fotbal din Rusia și a echipelor naționale” a spus președintele Ligii, adresându-se tinerilor fotbaliști.
Preşedintele Clubului Sportiv LUKOIL, Vladimir Zolotuhin şi-a exprimat convingerea că turneul va fi organizat la cel mai înalt nivel.
Câștigătoarea rundei din Izvorani, care va pleca la finala din Istanbul, va fi una dintre echipele FC Steaua București (România), FC Petrolul Ploeşti (România), FC Shakhtar Donetsk (Ukraina), Zimbru Chișinău (Moldova), PFC Cherno More Varna (Bulgaria), FC Budapest (Ungaria). Cupa va fi înmânată echipei căştigătoare de către Miodrag Belodedici, singurul fotbalist român care a câştigat Cupa Campionilor de două ori cu echipe diferite, Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad, şi va continua seria vedetelor prezente la evenimentele precedente: Iuris Laizans, campion al Rusiei şi al Letoniei, Dimitar Berbatov, de două ori campion al Anglieni şi Branislav Ivanovici, câştigătorul Ligii Campionilor şi al Ligii Europei cu echipa Chelsea.
Dacă anul trecut turneul a fost câștigat de către echipa „Steaua Rosie” din Belgrad (Serbia), anul acesta 30 de echipe de copii din 23 de țări europene își vor disputa locul întâi în luna august în finala de la Istanbul. Turneul final va primi numele marelui fotbalist brazilian Roberto Carlos, campion mondial în 2002 și de trei ori câștigător al Ligii Campionilor, alături echipă sa Real Madrid.