Efectele toamnei asupra sănătății

Scăderea bruscă a temperaturii, diferențele de temperatură de la o zi la alta, umiditatea crescută și schimbarea valorii presiunii atmosferice supun organismul la teste de care nu trecem întotdeauna cu ușurință. De exemplu, oscilațiile presiunii atmosferice ne pot influența activitatea mentală, afectându-ne capacitatea de atenție sau memoria pe termen scurt.


Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate, atrage atenția asupra afecțiunilor specifice care pot apărea în urma unor dezechilibre la nivelul sistemului imunitar, cauzate de schimbările condițiilor de mediu.
Răcelile specifice
Determinate de peste 200 de tipuri de virusuri, aceste infecții virale sunt extrem de frecvente în perioada rece. Motivul apariției acestor răceli an de an este acela că virusurile se diversifică, fiind mereu cu un pas înaintea organismului care nu are timp să dezvolte rezistență la acestea. Răcelile se transmit fie prin contact direct cu secreții de la o persoană infectată, fie indirect, prin atingerea unei suprafețe infectate.
Din categoria simptomelor care semnalează prezența unei răceli: senzație de oboseală accentuată și dureri la nivelul corpului, secreții nazale, strănut sau tuse, durerea sau inflamarea gâtului și, în anumite cazuri, dureri de cap sau chiar febră. Răcelile pot fi ameliorate prin tratament antitermic si antiinflamator pentru combaterea febrei si durerilor, spray-uri pentru gât, siropuri pentru tuse. Odihna și consumul unei cantități mari de lichide contribuie la recuperare.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, trebuie să limităm riscul expunerii la virusuri prin: spălarea frecventă a mâinilor, consumul de alimente și suplimente care consolidează sistemul imunitar și evitarea contactului cu persoanele infectate.
Astmul alergic și alergiile
Acesta este cel mai frecvent tip de astm, prezent cu precădere la copii, dar întâlnit și la adulți. Este cauzat de alergeni precum mucegaiul, rezultat al umidității, praful sau polenul, iar simptomele includ tuse sau strănut, presiune la nivelul pieptului, dificultăți respiratorii (tahipnee – respirație rapidă sau dispnee – respirație scurtă). Majoritatea persoanelor astmatice se confruntă cu probleme în urma efortului în aer rece, inhalării de fum sau de mirosuri puternice.

Reacțiile alergice pot apărea în urma contactului cu un alergen (cauzând efecte la nivelul pielii), prin pătrunderea unui alergen la nivel ocular (aer poluat, parfumuri înțepătoare, fum de țigară sau fumul produs de incendii, lumânări, focurile de artificii, cu efect de mâncărime sau înroșirea ochilor) sau prin ingerare, care, în cazuri grave, poate determina șoc anafilactic (inclusiv atacul astmatic sever).
Odată apărute, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul antihistaminicelor, aerosolilor salini sau a spray-urilor care descongestionează căile respiratorii. Efecte pot fi prevenite prin identificare alergenilor la care este sensibil pacientul și evitarea expunerii la aceștia.

Tulburările digestive
Modificarea duratei zilei și a nopții obligă organismul să-și adapteze procesele și ceasul biologic la noile condiții. Acest fapt solicită contribuția sistemului nervos, cel responsabil de starea de bine a organismului. Astfel, tensiunea resimțită la nivelul terminațiilor nervoase accentuează tulburările digestive cronice.
O altă cauză a proliferării unor afecțiuni digestive precum gastrita, ulcerul, toxiinfecțiile alimentare și boala diareică acută este consumul de alimente sau lichide infectate cu virusuri. Durerile acute sau arsurile la nivelul stomacului, după masa sau pe timpul nopții, senzația de greață, vărsăturile sau diareea indică prezența unei tulburări de nivel digestiv și necesită consult de specialitate. În cazul ulcerului gastroduodenal, simptomelor li se pot alătura aciditatea în esofag și refluxul gastro-esofagian.
La apariția acestor efecte pot contribui și alimentația defectuoasă, stresul puternic, fumatul sau consumul de alcool, dar și infecția cu Helicobacter Pylori (bacterie localizată la nivelul stomacului), prezența unor boli cronice sau predispoziția genetică.
În cazul tulburărilor digestive, tratamentul impune controlul alimentației și schimbarea stilului de viață. Pentru infecția cu Helicobacter Pylori este indicat tratamentul cu antibiotice, care trebuie însă administrate numai la recomandarea medicului.
Afecțiunile digestive pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos, adaptat nevoilor tale, care să limiteze riscul apariției anumitor boli. Medicina Personalizată abordează fiecare pacient în mod individual, analizându-i în detaliu starea de sănătate și predispozițiile și fiind capabilă să indice care este cea mai bună formulă prin care pot fi prevenite anumite afecțiuni și prin care starea generală de bine poate fi păstrată pentru cât mai mult timp.

Despre Dr. Florin Ioan Bălănică
Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate , a introdus în premiera în România medicina personalizată, care folosește o abordare 360 de grade a stării de sănătate a pacientului. Dr. Florin Ioan Bălănică are o experiență de peste 20 de ani în sistemul medical, pornind de la o excelentă cunoaștere a nevoilor pacientului și colaborează cu cei mai potriviți specialiști din țară și din străinătate.