Ei sunt speranța României de mâine. Tinerii campioni la robotică

Reportaj Digi 24 – România se poate dezvolta accelerat datorită unor oameni care şi-au propus să facă mai mult decât media. Şi nu e niciodată prea devreme pentru a începe. În cadrul campaniei „România Fast Forward”, Digi24 vă propune să ne uităm la generaţia de mâine, a celor care vin din urmă şi vor să facă mai mult decât au făcut părinţii lor.

La vârsta adolescenţei sau chiar mai devreme, tinerii români îşi testează abilităţile de ingineri. Un concurs de roboţi poate părea o joacă, dar mai importantă decât competiţia este munca depusă pentru a ajunge acolo: tinerii învaţă cum este să lucreze în echipă, să facă programare şi să rezolve diverse probleme în mod creativ. E un efort făcut de ei şi de familiile lor, în afara programei şcolare, doar pentru că sunt pasionaţi de inginerie și dornici să învețe lucruri noi. E o joacă serioasă pentru inginerii de mâine ai României.

Roboţii nu mai sunt de joacă. Sau… dacă este o joacă, atunci munca pe care o presupune construcţia roboţilor nu e divertisment. Tinerii deprind cunoştinte, lucrul în echipă, devin creativi; se dezvoltă. Şi pe urma unor roboţi, a unei inteligenţe artificiale, se formează caractere.

Deşi în şcolile din România nu se învaţă robotică, liceenii români sunt printre cei mai buni din lume la concursurile în care inteligenţa artificială prinde viaţă. Şi nu sunt accidente. E deja ceva obişnuit.

Echipele de elevi de la Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja” din București, Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava și Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova reprezintă acum România la Campionatul Mondial de Robotică din Saint Louis, Statele Unite.

Mai multe detalii: Digi24