Focus cinematografic – Festivalul de Film Istoric Râșnov 2014

Festivalul de Film Istoric Râșnov 2014 contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea, fiind unicul eveniment de profil din sud-estul Europei.

Date generale despre Festival:
– peste 40 de proiecții de filme (Cinematograf, Grădina Cetății Râșnov);
– 10 evenimente speciale (Grădina Cetății Râșnov, Biserica Evanghelică și Cinematograf);
– 23 prelegeri și dezbateri (Cinematograf);
– peste 40 de invitați speciali (istorici, regizori, diplomați, jurnaliști, producători etc.);
– 2 expoziții (Cetate, Turnul Bathory);
– târg de carte (Grdina Cetății Râșnov);
– peste 12.000 de vizitatori sunt așteptați pe perioada Festivalului.
* toate filmele au subtitrare în limba română.

Acces la evenimente:
– doar pentru persoane peste 18 ani;
– gratuit la toate momentele Festivalului în limita locurilor disponibile;
– la prelegeri vor avea acces cu prioritate studenții înscriși la Școala de Vară; în limita locurilor disponibile vor fi acceptate și alte persoane.

Peste 40 de producții cinematografice vor fi proiectate în cele 10 zile de Festival, grupate pe cele 3 teme importante: “Primul Război Mondial”, “Anul 1989” și “Producții noi”.

Dintre acestea, vă recomandăm să nu ratați:

Une promesse – cel mai recent film al cunoscutului regizor francez Patrice Leconte, o dramă romantică ce se desfășoară chiar înaintea și în timpul Primului Război Mondial. Filmul va fi proiectat în avanpremieră la Râșnov, iar din toamnă va fi distribuit de Independența Film în cinematografele din toată țara.

Premier Noël dans les tranchées – documentar francez în regia lui Michael Gaumnitz. Fapt puțin cunoscut: soldații germani, englezi și francezi au ieșit din tranșee în decembrie 1914 pentru a fraterniza cu inamicul, emoționându-și ofițerii. Evident că acest tip de acțiuni nu sunt reprezentative, dar reflectă mult mai mult decât starea de spirit a soldaților. Filmul își propune să studieze Marele Război, pornind de la aceste evenimente și trecând prin corespondențele soldaților.

Ultima redută – Nicholas Dimăncescu (1985-2011) a regizat două documentare, parte din seria intitulată „România în război”. „Ultima redută” (Hill 789: The Last Stronghold) primul film din serie, povestește memoriile bunicului său, Dimitri D. Dimăncescu, ofițer în armata română în Primul Război Mondial. Filmul aduce în față și alte personalități ale vremii: Generalul Berthelot (Franța), Colonelul Norton Griffiths (UK), care a sabotat rezervele României de petrol și cereale, și Locotenentul Erwin Rommel pe care Dimitri Dimăncescu l-a întâlnit în lupta de pe muntele Cosna. Muzica filmului este interpretată de violoncelistul Marin Cazacu.

La France – o dramă în regia lui Serge Bozon. Este toamna anului 1917. Departe, războiul e în toi. Camille trăiește așteptând vești de la soțul său care a plecat pe front,dar într-o zi primește o scurtă scrisoare de despărțire. Bulversată și gata de orice, se hotărăște să se deghizeze în bărbat pentru a se reîntâlni cu el. Va cunoaște o trupă de soldați și o să-i urmărească. Pe zi ce trece descoperă tot ceea ce nu i-a povestit niciodată soțului său.

Die Männer der Emden – povestea filmului se bazează pe evenimente reale din Primul Război Mondial: nava germană de război SMS Emden este staționată în timpul războiului în Qingdao. 50 de membri ai echipajului, care nu se aflau la bord în momentul în care nava a fost scufundată, ajung pe un mic atol din Oceanul Indian. Ideea de eroism, precum lupta neobosită pentru supraviețuire a oamenilor se află în centrul ecranizării.

La grande illusion – filmul este una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, în regia lui Jean Renoir cu Jean Gabin, Pierre Fresnay și Marcel Dalio. Doi soldați francezi au fost luați prizonieri de către comandantul von Rauffenstein, un ofițer german rafinat și respectuos. În lagărul de prizonieri, unde sunt tinți își ajută colegii de cameră săsăpe un tunel secret. Dar în ajunul evadării lor, deținuții sunt transferați într-o fortăreață securizată, condusă de von Rauffenstein. El se poartă cu prizonieri politicos, chiar se împrietenește cu Boeldieu, dar ofițerii francezi pregătesc o nouă evadare.

Tiananmen Square – folosind imagini și surse diplomatice declasificate, documentarul prezintă povestea luptei și a mortii a sute de studenți chinezi în iunie 1989 – martiri pentru democrație în Piata Tiananmen. Filmul prezintă toate etapele unui eveniment ce a schimbat China pentru totdeauna.

The Tank man – în ziua de 05 iunie 1989, la o zi după ce trupele chineze au expulzat mii de manifestanți din Piața Tiananmen, un protestatar solitar șo neînarmat blochează inaintarea unei coloane de tancuri. Imortalizată de către fotografii occidentali, această confruntare extraordinară a devenit un simbol al luptei pentru libertate din întreaga lume. Cineastul Antony Thomas investighează identitatea, soarta și semnificația acestui personaj.

În spatele cortinei – film documentar în regia lui Bogdan Mustaţă, având ca miză principală familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

Adieu camarades – „Adio, Tovarăşi!” spune povestea destrămării lumii sovietice şi a utopiei socialiste într-un mod inovativ. Filmul documentează perioada 1975-1991 prin istoriile de excepţie ale unor oameni simpli, al căror curaj şi hotărâre au devenit forţa purtătoare ce a dus la căderea Cortinei de Fier. Sunt poveşti despre dragoste, atentate eşuate sau încercări dramatice de a fugi în vest. Aceste întâmplări se petrec pe fundalul vieţii politice, pe care se perindă oameni de stat şi de partid. Prin materiale de propagandă şi filmări private, se creionează o imagine vie a acelor vremuri şi a stilului de viaţă al anilor ‘70 şi ‘80.

Rise and Fall of the Berlin Wall – povestea unui construcții odioase care a dat naștere unor drame înfiorătoare. Filmul spune povestea unor supraviețuitori care au încercat să fugă peste acest zid, interviuri cu oficialii de securitate care au realizat proiectarea, polițiști de frontieră, politicieni, istorici și jurnaliști.

Central Europe goes to freedom – Mirosław Jasiński este o legendă a mișcării Solidaritatea. Cel mai recent film arată evenimentele politice cheie la începutul anilor 1990 în Polonia, Cehoslovacia și Ungaria, care au dus la formarea Grupului de la Visegrad, iar mai târziu expulzarea trupelor sovietice din regiune. Filmul se concentrează pe eroii din acele zile, care au influențat cursul evenimentelor și au jucat un rol important în procesul de a elibera Europa Centrală de la influențele Uniunii Sovietice.

7 zile la București – secretele unei revoluții – filmul este o coproducție TVR – ECPAD (Etablissemnet de Comunicatrion et Production Audiovisuelle de la Defance-France). Documentarul se bazează pe arhivele TVR și pe arhive inedite ale Armatei franceze, filmate de cameramanul ECPAD care a însoțit misiunea Kouchner la București, în decembrie 1989.

Cyril and Methodius – film în premieră care se concentrează pe povestea a doi frați greci care au influențat dezvoltarea culturală a tuturor slavilor (aceștia sunt creditați cu elaborarea alfabetul glagolitic, noul sistem de drept, traducerea Vechiului Testament).

Valea plângerii – este primul documentar care descrie cinematic operaţiunile de deportare şi ucidere în masă a rromilor în siturile din Transnistria. Filmul alternează poveştile bătrânilor rromi cu imagini din prezent ale locurilor unde aceştia au suferit, locuri care la prima vedere par golite de greutatea disperării şi a gropilor comune.

Rwanda la surface de reparation – după douăzeci de ani de la genocid, Eugene Murangwa, fostul portar al echipei naționale din Rwanda, s-a întors în țara sa natală. Cu foștii săi coechipieri, care l-au protejat în 1994, Eugene a creat o academie de fotbal în Kigali. Ca un tânăr care întruchipează speranța din Rwanda de mâine, astăzi, acesta încearcă să repare legaturi rupte de zeci de ani de ură.

Walesa: Man of Hope – 1970, Gdansk. Autorităţile comuniste înăbuşesc sângeros un protest al muncitorilor. Printre ei se află Lech Walesa, un simplu muncitor la şantierul naval care încearcă să facă faţă problemelor zilnice cu soţia sa Danuta. El refuză să respecte regulile şi curând se va trezi în fruntea unei revoluţii ce nu doar va răsturna o dictatură poloneză, ci va da brânci şi imperiului sovietic aflat în prag de colaps.

Vă invităm să vizitați site-ul oficial al Festivalului – www.fffir.ro – pentru informații complete și actualizate despre toate activitățile