Ispravile Angelei: Galuste cu prune, un desert de sezon foarte indragit si apreciat!

Galuste cu prune, prezentam mai reteta Angelei, un desert de bucatarie foarte indragit si apreciat, atat in casa cat si in magazinele de specialitate. Mai multe retete si preparate puteti gasi pe: Ispravile Angelei
Din cantitatile de mai jos rezulta aproximativ 30 de galuste cu prune, pentru care avem nevoie de:

1 kilogram de cartofi
100 grame unt
2 oua
500-600 grame faina
3 linguri cu gris
un praf de sare,
pentru umplutura :
15 prune frumoase si grase
4-5 linguri cu zahar
2 lingurite scortisoara
pentru tavalitul final:
250 grame pesmet
100 grame zahar

Procedeul nu este greu, doar ca sunt necesare mai multe operatiuni.

Galuste 1

In primul rand, cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare. Cand sunt fierti se scurg foarte bine de apa, se adauga untul, se strivesc pana devin un piure fin si se lasa pana se racesc complet.

In piureul racit se adauga ouale, grisul si faina, poate sa intre mai multa, in functie de consistenta cartofilor.
Aluatul rezultat trebuie sa fie moale, se lucreaza putin pe planseta apoi se formeaza un sul din care taiem felii de aproximativ un deget grosime.

Prunele spalate se taie in jumate, se scot samburii, intr-un castronel se amesteca zaharul cu scortisora.
Punem pe foc sa fiarba o oala incapatoare (4-5 litri) cu apa si un praf de sare si ne apucam de modelat galusti!
In fiecare bucata de aluat se pune o jumatate de pruna, locul lasat liber de sambure se umple cu amestecul aromat de zahar si scortisoara si se inchide galusca! Si ca sa nu lipim aluatul de masa si maini ne ajutam tot timpul de cate putina faina…

Cand clocoteste apa punem la fiert cate o tura de 7-8 galuste cu prune, sau cate incap pe fundul oalei fara sa se suprapuna, se fierb cam 10 minute (cand sunt fierte se ridica la suprafata).

Pregatim si pesmetul in care vor fi tavalite din belsug: incingem o tigaie, punem pesmetul si tot amestecam cu o lingura de lemn pana se rumeneste frumos, se stinge focul si se adauga zaharul, se omogenizeaza.

Cu o spumiera se scot galustele de la fiert si se „plimba” insistent prin tigaia cu pesmet pana sunt complet imbracate.
Savurati!

Mai multe detalii gasiti pe Ispravile Angelei – Galusti cu Prune : http://ispravileangelei.blogspot.ro/2014/09/galuste-cu-prune.html