Noi masuri privind eficientizarea platilor catre beneficiari

S-au adoptat noi măsuri de către Guvernul României ce urmăresc eficientizarea plăților către beneficiari.
Modificările se regăsesc în Ordonanța de Urgență nr. 64/2009 ce privește gestionarea financiară a instrumentelor structurale.
Modificarile prevazute de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta si efectele acestora sunt:
 Reducerea termenului necesar efectuarii platii catre beneficiari de catre Autoritatea de Management/ Autoritatea de Certificare si Plata, de la cinci la trei zile lucratoare, cu consecinte directe in cresterea ritmului de implementare a proiectelor.
 Asigurarea sursei pentru plata TVA
 Asigurarea unui mecanism eficient de plata a sumelor datorate beneficiarilor de catre statul roman, in baza hotararilor definitive pronuntate de instantele de judecata.
 Simplificarea mecanismul de plata pentru a permite beneficiarilor care deruleaza operatiuni din conturile deschise la banci comerciale sa efectueze platile din contributia proprie direct catre prestatori/ furnizori din aceste conturi.
 Clarificarea modalitatii de aplicare a mecanismului de supracontractare, urmarindu-se in primul rand aprobarea, la nivelul fiecarui program operational, de proiecte suplimentare care sa acopere, in integralitate, toate categoriile de fonduri disponibilizate in procesul de implementare.
 Majorarea plafonului maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei.
Mai multe informatii: www.fonduri-ue.ro