Pas cu pas: Cum să faceţi o cuşcă pentru câine

Dacă prietenul dumneavoastră cu blană urmează să primească un cadou de ziua de naştere, atunci de ce să nu-i faceţi propria cuşcă pentru câine? Dacă aveţi o bucătărie sau o seră destul de mare, atunci cuşca pentru câine poate fi amplasată într-un colţ, în curtea din spatele casei sau în grădină. Introduceţi înăuntru şi o saltea moale şi va deveni locul preferat pentru câinele dumneavoastră! Luaţi unealta Dremel® Moto-Saw şi urmăriţi ghidul nostru pas cu pas!

Materialele necesare:

• Dremel® DSM20 cu discul de tăiere multifuncţional cu carbură Dremel® DSM500
• Dremel® Moto-Saw cu pânza de ferăstrău pentru tăierea generală a lemnului MS51 şi pânza de ferăstrău pentru tăierea fină a lemnului MS52
• Dremel® Multi-Max MM40 cu cablu
• 22,74 de metri de scândură de conifere fălţuită, cu lăţimea de 120 de mm şi grosimea de 14 mm pentru pereţii de căptuşire ai cuştii câinelui, debitată la următoarele lungimi:

Partea posterioară şi cea frontală a cuştii:
• 10 bucăţi cu lungimea de 200 de mm
• 9 bucăţi cu lungimea de 760 de mm
• 2 bucăţi cu lungimea de 350 de mm
• 2 bucăţi cu lungimea de 600 de mm

Părţile laterale ale cuştii:
• 12 bucăţi cu lungimea de 1 m

Bucăţi de placaj cu grosimea de 12 mm cu dimensiunile:
• 4 bucăţi cu lungimea de 612 mm şi lăţimea de 80 de mm pentru cornişele cuştii
• 1 bucată cu lăţimea de 600 de mm şi lungimea de 1028 mm pentru panoul de acoperiş de pe partea stângă
• 1 bucată cu lungimea de 1028 şi lăţimea de 612 mm pentru panoul de acoperiş de pe partea dreaptă

Bucăţi de placaj cu grosimea de 18 mm pentru exterior, cu dimensiunile:
• 2 bucăţi cu lungimea de 1044 mm şi lăţimea de 732 mm pentru partea frontală şi posterioară a cuştii
• lemn de esenţă moale de conifere cu secţiunea de 45×45 mm şi lungimea de 964 mm pentru grinda acoperişului
• 1 bucată de placaj cu lungimea de 120 de mm, lăţimea de 80 de mm şi cu grosimea de 12 mm pentru cheia de boltă
• Pistol de împuşcat cuie sau ciocan şi cuie
• Maşină de găurit / înşurubat
• Şuruburi autoforante de 50 de mm
• Vopsea

Gradul de dificultate: 4 stele (nivel avansat)

Pas cu pas Cum să faceţi o cuşcă pentru câine

Pasul 1

Mergeţi la magazinul local de materiale de bricolaj şi cumpăraţi lemnul fălţuit de conifere, placajul şi lemnul de esenţă moale din conifere. Debitaţi scândurile fălţiuite la dimensiunile cerute, utilizând unealta Dremel® DSM20 şi discul de tăiere multifuncţional cu carbură Dremel® DSM500.
Pasul 2

Utilizând unealta Dremel® DSM20 şi discul de tăiere multifuncţional cu carbură DSM500 decupaţi golul uşii şi acoperişul procedând după cum urmează: pe bucata de placaj de 18 mm trasaţi o linie verticală de la baza laturii de 1044 mm până la înălţimea de 760 de mm. Trasaţi apoi vertical o linie paralelă de 560 de mm de fiecare parte a liniei deja trasate, la distanţa de 186 mm de la fiecare margine a lăţimii bucăţii de placaj. Trasaţi o linie pentru a lega partea superioară a celor două linii paralele, pentru a intersecta coama intrării în cuşcă la 760 de mm în centru. Marcaţi apoi marginile din stânga şi din dreapta ale plăcii de placaj la distanţa de 677 mm şi trasaţi o linie până la marginea plăcii, în centru, pentru a realiza panta acoperişului. Aşezaţi-o pe cealaltă coală de placaj şi marcaţi, utilizând prima coală ca şi şablon, doar pentru panta acoperişului. În continuare tăiaţi utilizând unealta Dremel® DSM20 şi discul de tăiere multifuncţional cu carbură Dremel® DSM500 şi, dacă este necesar, şlefuiţi cu ajutorul uneltei Dremel® Multi-Max cu cablu.

Pasul 3

Aşezaţi 5 frize de 200 de mm de lemn fălţuit pe partea frontală a cuştii şi strângeţi-le bine împreună. Apoi, utilizând un pistol de împuşcat cuie sau un ciocan, prindeţi-le cu cuie, asigurându-vă că prima este exact aliniată la bază şi la partea interioară a uşii. Repetaţi operaţiunea şi pentru cealaltă parte a golului uşii. Va rezulta o suprapunere de 14 mm la exteriorul panoului.

Pasul 4

Luaţi două bucăţi de frize fălţuite de 760 de mm, puneţi-le pe o masă şi strângeţi-le bine împreună, apoi puneţi partea frontală a cuştii pe ele, cu faţa în jos. Trasaţi cu acul / creionul o linie de-a lungul marginii interioare a părţii superioare a cuştii pe frizele fălţuite.

Pasul 5

Tăiaţi apoi bucăţile de scândură fălţuită cu ajutorul ferăstrăului dumneavoastră Dremel Moto-Saw. Pentru a finaliza partea superioară, puneţi bucăţile de scândură fălţuită de 600 de mm şi 350 de mm şi trasaţi cu acul / creionul o linie de-a lungul marginii exterioare a cuştii şi tăiaţi cu ferăstrăul Moto-Saw, procedând ca înainte. Prindeţi cu cuie pe partea frontală a cuştii, nemontând încă ultima piesă. Repetaţi procesul pentru partea din spate a cuştii, prinzând cu cuie toate bucăţile în afara ultimei, pe care o lăsaţi liberă.

Pasul 6

Luaţi apoi bucăţile de scânduri fălţuite cu lungimea de 1 metru şi ridicaţi în picioare partea frontală a cuştii pe o suprafaţă plană şi ţineţi-o în această poziţie, apoi începând de la bază prindeţi cu cuie bucăţile de scânduri fălţuite cu lungimea de 1 metru pentru a realiza secţiunea laterală. Vor fi necesare 6 bucăţi pentru a o finaliza. Repetaţi acest pas pentru cealaltă parte laterală, lucrând din cealaltă parte a cuştii.

Pasul 7

În continuare realizaţi grinda acoperişului, luând bucata de 45 mm x 45 mm cu lungimea de 964 mm de lemn moale de conifere şi fixaţi-o utilizând o maşină de găurit şi două şuruburi autoforante pentru fiecare capăt aliniat la coama cuştii. Aceasta va constitui coama acoperişului.

Pasul 8

Prindeţi cu cuie un panou de acoperiş de 600 mm x 1028 mm pe partea stângă a acoperişului, fixându-l cu cuie în coamă şi de-a lungul chenarului. Luaţi apoi panoul de acoperiş de 612 mm x 1028 mm pentru partea dreaptă, petreceţi-l pe distanţa de 12 mm la nivelul culmii acoperişului şi fixaţi cu cuie.

Pasul 9

Trasaţi modelul dumneavoastră pentru cornişele cuştii pe bucata de placaj de 612 mm x 80 mm. Tăiaţi-o utilizând ferăstrăul Moto-Saw şi pânza de ferăstrău pentru tăierea fină a lemnului MS52, făcând o tăietură de 45 de grade la un capăt şi utilizaţi-o ca şablon pentru cealaltă parte. Fixaţi-o cu cuie la partea frontală a cuştii.

Pasul 10

Trasaţi desenul pentru cheia de boltă pe bucata de placaj de 120 mm x 80 mm cu grosimea de 12 mm, decupaţi-l cu ajutorul ferăstrăului Moto-Saw şi prindeţi-l cu cuie de cuşcă, deasupra uşii.

Pasul 11

Vopsiţi cu vopseaua de finisaj dorită, având grijă să fie netoxică şi inofensivă pentru animale.
NOTĂ: Utilizaţi unealta Dremel® Corded Multi-Max pentru a şlefui şi degroşa muchiile pe măsură ce avansaţi. În cazul în care cuşca dumneavoastră va fi amplasată în exterior, va avea nevoie de o platformă şi va trebui vopsită cu vopsea de exterior.

Despre Dremel

Dremel este unul din brand-urile companiei Bosch, fiind dedicat utilizatorilor pasionaţi de proiecte de DIY, precum restaurarea automobilelor, prelucrarea lemnului, realizarea modelelor şi alte hobby-uri creative. Prima unealtă multifuncţională rotativă Dremel a fost inventată cu 80 de ani în urmă şi, de atunci, Dremel a devenit pe plan internaţional un brand renumit, asigurând produse pentru o mare varietate de utilizatori.

Unealta multifuncţională rotativă Dremel a devenit cea mai vândută unealtă multifuncţională din lume, reprezentând angajamentul companiei pentru inovaţie şi calitate. Produsele principale din gama Dremel sunt uneltele multifuncţionale rotative, care lucrează la viteze înalte, fiind versatile şi putând fi folosite cu peste 150 de accesorii sau ataşamente Dremel. Produsele Dremel uşurează munca în cadrul proiectelor detaliate şi extrem de complexe, fie ele proiecte creative sau funcţionale, atât pentru utilizatorii profesionişti, cât şi pentru utilizatorii pasionaţi de proiectele de DIY.

Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa paginile de internet: www.dremel.ro sau www.bosch.ro.