Piesă de teatru dedicată sfârşitului martiric al lui Vodă Brâncoveanu

Premiera piesei de teatru „Plecare fără întoarcere“, regizată  de Marian Ciripan, a avut loc pe 28 mai la Petroşani. Piesa de teatru este jucată patru actori si are drept subiect ultimele momente din viaţa Sfântului Constantin Brâncoveanu, reuşind să transpună sfinţenia şi trăirea Voievodului Martir. 

Scenariul este semnat de regizorul piesei, actorul Marian Ciripan, cu o susţinere deosebită din partea scriitoarei Ileana Toma, autoarea romanului „Ultimul Constantin. Romanul Brâncovenilor“, care stă, de fapt, la baza scenariului.

„Documentarea s-a îndreptat şi către „Ultimul drum al lui Constantin Brâncoveanu“, o piesă semnată de consacratul dramaturg Dan Tărchilă, către romanul „Neamul Basarabilor“ al lui Aurel Petrescu şi, într-o oarecare măsură, către piesa lui Nicolae Iorga, „Constantin Brâncoveanu“, explică Marian Ciripan. Scenaristul Marius Ciripan a lucrat la această piesă din luna februarie a acestui an.

Dacă cele două personaje istorice – Doamna Marica şi Kuciuk Selin – au fost prezente în Istanbul în anul 1714, când Vodă Brâncoveanu a fost întemniţat şi martirizat, „stolnicul Constantin Cantacuzino n-a fost prezent acolo, dar noi l-am introdus în spectacol pentru ca publicul să vadă întruchiparea lui Iuda în acest unchi al lui Brâncoveanu, care a fost factorul determinant în vânzarea domnitorului“, mai spune Marian Ciripan.

Un rol deosebit în realizarea acestui spectacol l-a avut şi arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, care a propus acestei trupe de teatru proiectul la care ne referim.

Citeste mai mult: anulbrancoveanu.ro