„PRIMA MAŞINĂ”, program prin care să fie vândute 20.000 maşini pe an.

Guvernul vrea să lanseze din noiembrie programul „Prima Maşină”, prin care îşi propune să sprijine achiziţia de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat, şi estimează că proiectul va genera vânzarea a 20.000 de unităţi anual.
Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an.
Avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%.
Durata maximă a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.
Autorităţile estimează că prin acest program vor fi vândute 2.500-3.000 de maşini până la finele acestui an, respectiv 20.000 de unităţi noi anual.
Prevederile acestui program vor fi cuprinse într-un proiect de act normativ care va fi analizat de guvern în această săptămână, într-o primă lectură.
Programul „Prima Maşină” va urmări să simplifice accesul tinerilor la creditare şi va fi destinat persoanelor cu venituri reduse, încurajând însă şi achiziţia de maşini mai puţin poluante şi stimulând industria autohtonă de autoturisme, a declarat premierul Victor Ponta.
Şeful Executivului a ţinut să precizeze că nu este avută în vedere posibilitatea ca cei care vor maşini mai scumpe să beneficieze de program şi că la suma maximă garantată de stat, respectiv 50.000 plus TVA, va fi adăugată o diferenţă, în funcţie de costul maşinii dorite.
Prim-ministrul a mai afirmat că actul normativ va fi aprobat în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare şi programul va deveni operaţional la 1 noiembrie.

Sursa: www.mediafax.ro