Recomandările privind sănătatea trebuie oferite de medici, nu de persoane publice fără pregătire medicală

București, 20 noiembrie 2014 – Informațiile circulă foarte repede în ziua de astăzi, iar libertatea de opinie este un drept fundamental al omului. Însă, atunci când vine vorba despre sănătatea noastră, accesul la materiale și opinii neautorizate poate reprezenta un adevărat pericol. O mare parte dintre „trucurile” sau părerile personale ale unor lideri de opinie fără specializare medicală pot induce în eroare și au urmări grave asupra sănătății oamenilor. Astfel, pacienții cad adesea în capcana în care ajung să creadă că ceea ce a funcționat pentru alte persoane, va funcționa fără greșeală și pentru ei.
Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate (www.doctorbalanica.ro), după 22 de ani de practică medicală, atrage atenția asupra faptului că pacienții ajung adesea la concluzii medicale pe baza a ceea ce citesc sau aud de la cunoscuți, fără a consulta opinia specialiștilor. De la medicamentele miraculoase promovate de vedete, la sfaturi și îndemnuri oferite de persoane publice fără pregătire medicală, toate aceste informații au un impact major asupra modului în care pacienții aleg să aibă grijă de sănătatea lor.
„Sunt persoane publice care își folosesc notorietatea pentru a oferi sfaturi despre sănătate, chiar dacă ele nu au nici o oră de pregătire medicală. Cine își asumă oare răspunderea dacă oamenii urmează sfaturile respective și acest lucru le afectează grav sănătatea? Singurii capabili și care au dreptul să ofere recomandări medicale sunt doctorii”, declară Dr. Florin Ioan Bălănică.
Iată câteva dintre situațiile frecvente în care pacienții fac greșeala de a-și pune sănătatea în mâinile unor persoane sau surse care rareori dețin un răspuns medical corect, în loc să meargă la medic:
• Diete care nu sunt potrivite organismului lor. Fiecare organism are caracteristicile lui, având o anumită toleranță la alimente sau un ritm propriu de funcționare. O dietă alimentară greșită poate duce la tulburări digestive serioase și chiar la afecțiuni de altă natură. Este cu atât mai îngrijorător cu cât uneori „sfaturile nutriționale” neadecvate se adresează copiilor, de orice vârstă, lipsa echilibrului în alimentația lor având urmări pe termen lung. În nutriție nu există mode, ci doar fiziologia fiecărui organism în parte.
• Afecțiunile de natură dermatologică. Cauzele apariției unei astfel de afecțiuni pot fi interne sau externe, dintre cele mai diversificate. Este important ca simptomele să fie puse într-un context și să fie identificat tratamentul potrivit.Produsele cosmetice care pot interfera cu anumite afecțiuni dermatologice trebuie să fie recomandate de un medic specialist.
• Vaccinurile pediatrice. Create pentru a preveni anumite boli, vaccinurile trec prin nenumărate teste până la aprobare, iar efectele și restricțiile asociate sunt explicate clinic. Decizia de a vaccina copilul le aparține părinților, după o discuție detaliată cu medicul și o informare corectă și completă.
• Problemele de concentrare și oboseală continuă. În spatele unor astfel de simptome se pot ascunde probleme de sănătate serioase. O abordare personalizată și profundă a acestora dă ocazia Consultantului Personal de Sănătate să ajungă la sursa acestor stări și să identifice tratamentul potrivit. Chiar dacă suplimentele nutriționale par inofensive la o primă vedere, ele trebuie să fie recomandate de medicul care cunoaște întreaga stare de sănătate a pacientului său.
• Proceduri de chirurgie estetică. Chirurgia estetică oferă astăzi proceduri de o finețe remarcabilă pentru corectarea anumitor imperfecțiuni și, în anumite cazuri, reconstrucția în urma unui accident. În același timp, intervențiile chirurgicale estetice excesive sunt o tendință care s-a accentuat în ultimele două decenii, pe fondul unei raportări la o falsă imagine a perfecțiunii. Mai mult, în anumite cazuri, efectuate greșit, aceste intervenții pot declanșa de la disconfort, până la complicații medicale. Pacienții care decid să apeleze la un estetician ar trebui să aleagă cu grijă specialistul în mâna căruia își încredințează sănătatea și aspectul fizic.
• Bolile cronice. Tratamentul potrivit pentru o boală cronică este cel adaptat fiecărui pacient în parte. La fel stau lucrurile și în cazul stilul de viață, care nu poate fi „împrumutat” de la altă persoană, chiar dacă aceasta suferă sau a suferit de o afecțiune similară. Este foarte important pentru pacient ca specialistul în sănătate să pună cap la cap informația medicală complexă și de neînțeles pentru pacient și să ia în calcul orice element care poate da cheia tratamentului potrivit.
România este una dintre țările europene cu cele mai îngrijorătoare statistici în privința sănătății, iar lipsa obișnuinței de a face prevenție sau de a consulta medicul ori de câte ori apare o problemă de sănătate poate reprezenta o cauză importantă a acestei situații. Sigur că este mult mai ușor să afli informații medicale de la televizor sau de pe Internet, dar acest lucru nu trebuie să excludă vizita la medic. Aceste date se pot schimba numai dacă pacienții se vor îndrepta din timp către specialiști pentru a-și păstra sau recâștiga sănătatea, dacă medicii vor învăța să comunice mai bine cu pacienții lor, iar persoanele publice se vor concentra pe activitățile pentru care au pregătire, experiență și sunt apreciate.

Despre Dr. Florin Ioan Bălănică
Dr. Florin Ioan Bălănică, Consultant Personal de Sănătate (www.doctorbalanica.ro), a introdus în premieră în România Medicina Personalizată.Abordarea se bazează pe buna cunoaștere a pacientului, atât din punct de vedere al eredității și al istoricului medical, cât și din punct de vedere al mediului social și profesional, habitatului, obiceiurilor alimentare și stilului de viață. Dr. Florin Ioan Bălănică este singurul Consultant Personal de Sănătate din România, care oferă pacienților săi sprijin pentru cunoașterea exactă a stării de sănătate (prin Anamneză), prevenirea apariției unor afecțiuni către care pacientul are predispoziții (prin Planul de Prevenție Personalizat) sau administrarea cazului, dacă pacientul suferă deja de o afecțiune (prin Managementul Cazului). Dr. Florin Ioan Bălănică le oferă pacienților săi acces la o echipă formată din sute de specialiști din diferite arii terapeutice din țară și din străinătate.