Romeo si Julieta în turneu la Minsk

Spectacolul „ Romeo şi Julieta ” de William Shakespeare, regia Bogdan Sărătean, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” participă la cea de-a XI-a ediţie a Teatralny Koufar International Student Theatre Festival din Minsk (Belarus). Spectacolul tinerilor actori sibieni va avea loc în seara zilei de 27 septembrie.

În ultimii 10 ani un număr de 55 de ţări au participat la Teatralny Koufar International Student Theatre Festival, singurul festival internaţional din Belarus dedicat trupelor studenţeşti şi unul din cele mai importante puncte de întâlnire a tinerilor actori din Europa. Motto-ul festivalului este: Tradiţie. Căutare. Experiment. Spectacolul “Romeo și Julieta” a fost selecţionat în cadrul Bursei de Spectacole din cadrul FITS 2014, la care a participat directorul festivalului din Minsk, Katsiaryna Saladukha. La ediţia din acest an participă 15 ţări de pe toate continentele, din Europa până în America de Sud.

De altfel, spectacolul “Romeo și Julieta”, care a avut premiera în 14 februarie 2013, s-a mai jucat cu mare succes în festivalurile „25 de ore de teatru non-stop”, Sibiu, România, 30 martie 2013, „Shakespeare International Festival”, Essen, Germania, 14 aprilie 2013 şi „Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu”, Sibiu, România, 13 iunie 2013.

“ Romeo și Julieta ” nu este doar o poveste de iubire. Este povestea unui blestem, și a felului în care cei morți trăiesc în continuare printre noi, și ne determină acțiunile și deciziile.
„Sunt o jucărie în mâna sorții”, rostește Romeo în actul 3, odată ce Moartea devine parte din cea mai povestită istorie de iubire din toate timpurile.
Este cronica unor morți anticipate, presimțite. Căci moartea este unicul mod în care flama unei „astfel de iubiri mistuitoare” poate fi stinsă. Iar Mercutio nu va avea liniște până când blestemul său nu se va împlini.
Cât despre noi, bieți muritori care avem orgoliul de a spune o poveste atât de veche și de cunoscută, putem doar spera să ne molipsim puțin de ea, atât cât să fim mai bogați lăuntric atunci când privim către lume. Și să acceptăm, nu fără luptă (struggle), că oricât ne-am strădui să descoperim realități și metode teatrale noi și moderne, nu suntem altceva decât jucării în mâna sorții.
Bogdan Sărătean

Romeo si Julieta
de William Shakespeare
REGIA: Bogdan Sărătean; TRADUCERE: Anca Tomuș; DRAMATURGIA: Bogdan Sărătean; MUZICA ORIGINALĂ: MC Matli și Claudiu Fălămaș; LIGHT DESIGN: Iancu Ungureanu; DISTRIBUȚIA (în ordine alfabetică): Ana Maria Apetrei, Anton Balint, Paul Bondane, Claudiu Fălămaș, Andrada Grosu, Alexandru Malaicu, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Călin Roajdă, Alexandra Șerban