Tehnologia de siguranţă Bosch pentru motociclişti oferă cea mai bună asistenţă la frânare şi accelerare – acum şi în viraje

Condusul motocicletei devine mai sigur, iar experţii consideră că un motiv pentru scăderea numărului de accidente de motocicletă este răspândirea utilizării sistemelor de anti-blocare la frânare. Gerhard Steiger, preşedintele diviziei Sisteme de Control al Şasiului Bosch, a declarat: „ABS poate preveni un sfert din toate accidentele de motocicletă ce provoacă decese sau răniri”, rezumând constatările GIDAS – Studiul German Aprofundat privind Accidentele. Acest sistem de siguranţă activă are rolul de a preveni blocarea roţilor. Motocicletele se opresc în condiţii mult mai sigure atunci când sunt frânate puternic sau pe o suprafaţă alunecoasă.

Pe viitor, sistemul de control al stabilităţii motocicletei MSC va oferi cea mai înaltă siguranţă pentru motociclişti. Dezvoltat de Bosch, sistemul înregistrează unghiul actual de înclinare şi adaptează asistenţa sistemului ABS şi controlul tracţiunii în funcţie de acesta, ceea ce înseamnă că este deosebit de util în viraje, locul unde se produc aproape jumătate din toate accidentele fatale. „La fel ca ESP în cazul autovehiculelor, MSC oferă în prezent cea mai bună asistenţă posibilă, fie la frânare, fie la accelerare şi chiar când motociclistul se înclină la un unghi foarte mic”, afirmă Steiger.

Protecţie maximă în situaţiile critice

În 2013, 30 la sută din toate motocicletele produse în Europa aveau în dotare sistemul ABS. La finalul anului 2013, primul sistem din lume de control al stabilităţii motocicletei a intrat în producţia de serie pe modelele KTM 1190 Adventure şi Adventure R. Tehnologia MSC se bazează pe un sistem ABS ce include discuri de frână din materiale compozite şi prezintă şi un senzor de unghi de înclinare. Acesta măsoară înclinarea curentă a motocicletei, permiţând sistemului să-şi ajusteze intervenţiile în timpul frânării şi accelerării în funcţie de unghiul de înclinare. Reglarea precisă asigură o creştere lină a presiunii în sistemul de frânare pe măsură ce motociclistul se apleacă pentru a lua virajul, sporind, de asemenea, decelerarea la deplasarea în linie dreaptă. Analizând gradul de înclinare şi acceleraţia liniară, sistemul poate determina mai devreme când roata din faţă sau cea din spate urmează să se ridice de pe sol, permiţându-i sistemului MSC să intervină printr-o acţiune corectivă. Forţa de frânare este distribuită în mod flexibil între roata din faţă şi cea din spate în funcţie de situaţia de conducere, oferind cea mai sigură decelerare posibilă. Analizele ulterioare ale GIDAS arată că MSC poate ajuta în cazul a două treimi din accidentele de motocicletă produse în viraje ca urmare a greşelilor motocicliştilor.

De la ABS la MSC – o soluţie pentru fiecare clasă de motociclete

Având o abordare modulară, Bosch poate oferi sisteme de control al frânării pentru orice tip de vehicul pe două roţi dotat cu frână hidraulică. Fiind o soluţie rentabilă, în special pentru pieţele emergente precum India, sistemul ABS 9 Light utilizează un singur canal pentru discul de frână hidraulic pentru a controla roata din faţă. Având două canale, sistemul ABS 9 Base oferă protecţie anti-blocare pentru roata din faţă şi cea din spate. ABS 9 Plus este adecvat pentru vehiculele de înaltă performanţă. Chiar şi când presiunea creşte în timpul unei frânări de urgenţă, sistemul intervine prompt pentru a preveni înclinarea în faţă a motocicletei. Cu ajutorul unui senzor de presiune suplimentar, acesta detectează semnele timpurii ale desprinderii de pe şosea a roţii din spate. ABS 9 Enhanced este versiunea de top şi oferă funcţia eCBS (sistem electronic de frânare combinat). Astfel, tot ce are de făcut motociclistul este să acţioneze una dintre frâne, fie pentru roata din faţă, fie pentru cea din spate. ABS 9 Enhanced activează apoi automat cea de-a doua frână pentru a face ca forţa de frânare optimă să acţioneze asupra ambelor roţi, fără ca motociclistul să trebuiască să aplice o forţă suplimentară prin maneta de frână şi fără nicio modificare a presiunii din sistemul de frânare. MSC, cea mai cuprinzătoare soluţie Bosch, are la bază sistemul ABS 9 Enhanced şi utilizează un senzor de unghi de înclinare.

Vremea joacă un rol crucial în multe accidente de motocicletă

În afară de tehnologie, mai există un factor care are un impact direct asupra numărului de accidente pe şosele: vremea. Analizând mai mulţi ani din urmă, este evident că numărul de accidente de motocicletă creşte întotdeauna semnificativ atunci când vremea este frumoasă. În aprilie şi mai, numărul de motociclişti decedaţi sau răniţi grav pare a depinde foarte mult de cum este vremea în week-end. Indiferent de condiţiile meteorologice, sistemele ABS şi MSC pot asigura o asistenţă cuprinzătoare, chiar dacă un viraj abordat cu viteză prea mare se îngustează dintr-odată, dacă apare brusc un autovehicul în faţă sau dacă suprafaţa drumului este umedă sau are porţiuni umede.

Începând cu 2017, UE introduce obligativitatea echipării tuturor vehiculelor motorizate cu două roţi cu sistem ABS

În fiecare an, aproximativ 5.000 de motociclişti mor pe drumurile europene. Convinsă de concluziile studiilor ce au tratat această chestiune, UE a introdus în 2013 obligativitatea ca toate vehiculele motorizate cu două roţi şi o cilindree de peste 125 cc să fie echipate cu un sistem ABS. Reglementarea se aplică pentru toate motocicletele înmatriculate începând cu 2017 şi pentru toate motocicletele supuse aprobării de tip începând cu 2016. Vehiculele cu două roţi mai mici, cu o cilindree de peste 50 cc trebuie să fie, de asemenea, echipate cu sistemul ABS sau cel puţin cu un sistem de frânare „combinat” care frânează şi cealaltă roată când este acţionată una din frâne. Cu toate acestea, un astfel de sistem nu elimină posibilitatea blocării roţilor.

Pentru informații suplimentare puteți accesa:

Tehnologia auto Bosch pentru vehiculele cu două roţi: click aici
Videoclip YouTube despre sistemul ABS pentru motociclete: click aici
Videoclip YouTube despre sistemul de control al stabilităţii motocicletei: click aici
Videoclip YouTube despre sistemul ABS pentru motociclete pentru ţările emergente: click aici

Tehnologia Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. În anul fiscal 2013, vânzările acestuia au fost de 30,6 miliarde de euro sau 66% din cifra de vânzări totală a grupului (Notă: Ca urmare a unei modificări în normele legislative care reglementează consolidarea, cifrele din 2013 pot fi comparate doar într-o măsură limitată cu cifrele din 2012). Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajaţi din sectorul Tehnologiei Auto activează în şapte domenii de activitate: tehnologii de injecţie pentru motoarele cu ardere internă, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativă, sisteme de siguranţă activă şi pasivă, funcţii de asistenţă şi confort, sisteme de informare şi comunicare la bord, precum şi servicii şi tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovaţii în industria auto, precum gestionarea electronică a motorului, sistemul antiderapare ESP® şi tehnologia diesel common-rail.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi pagina de internet aici.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. În anul fiscal 2013, cei aproape 281.000 de angajaţi au generat vânzări de 46,1 miliarde de euro (Notă: Ca urmare a unei modificări în normele legislative care reglementează consolidarea, cifrele din 2013 pot fi comparate doar într-o măsură limitată cu cifrele din 2012). Grupul Bosch este structurat în patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, energie şi echipamente pentru construcţii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 360 de filiale şi companii regionale din peste 50 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de ţări. Această reţea internaţională de dezvoltare, producţie şi vânzare reprezintă fundaţia creşterii continue a concernului german.
În 2013, Bosch a investit aproximativ 4,5 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare și a înregistrat aproape 5.000 de patente pe plan internaţional. Aceasta înseamnă o medie de 20 de patente pe zi. Prin toate produsele şi serviciile sale, Bosch sporeşte calitatea vieţii, oferind soluţii care sunt atât inovatoare, cât şi utile. În acest fel, compania oferă la nivel mondial „Tehnică pentru o viaţă”.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet aici şi aici.