Trei elevi romani au castigat aurul la olimpiada internationala de robotica Genius Olympiad, New York, 2018

La olimpiadă au participat 1200 de elevi din 73 țări, iar românii au luat premiu Grand Gold Award la secțiunea robotică. Delegația a sosit ieri la Bucuresti pe aeroportul Otopeni.

Olimpiada internațională Genius Olympiad s-a desfășurat în perioada 12-15 Iunie 2018, la Oswego, New York, SUA iar elevii români au obținut cea mai înaltă distincție acordată în concurs Grand Gold Award. Premiul a fost acordat de către juriul competiției pentru performanțele robotului prezentat în concurs, atât pe terenul de joc, acolo unde a obținut cele mai multe puncte, cât și pentru modul de prezetare din punct de vedere tehnic a robotului.

Echipa câștigătoare este formată din trei elevii din clasa a X-a de la Liceului International de Informatică București (ICHB): Andrei Preda, Victor Suciu și Alex Turcanu, coordonati de prof. informatica Emre Sertel.  Cei trei sunt membrii și în echipa de robotică Quantum Robotics, echipa ce a câstigat Winning Alliance Award si Inspire Award la concursul național de robotică BRD First Tech Challenge Romania, desfășurat in martie anul acesta la București.

Elevii au lucrat timp de 3 luni la acest proiect în laboratorul de robotică al liceului și au construit un robot performant pe structura de metal, lemn și piese personalizate 3D din plastic, care să îndeplinească tema de anul acesta a concursului: Gestionarea resurselor alimentare și de apă in cadrul unei grădini zoologice. Resursele sunt reprezentate prin cuburi de culoare diferită: albastre – apa, rosii – carnea , verzi cereale.

Misiunea  de anul acesta a avut două părți: autonomă și opțională.

In perioada de autonomie robotul trebuie să transporte animalele pierdute la adăpostul corespunzător pentru animale reprezentate prin cosuri de culoare diferită. Animalul pierdut este tras aleator înainte de începerea rundei, astfel încât elevii să poată selecta programul corect începerea rundei. Timpul acordat acestei sarcini este de 30 de secunde.

In perioada de operare ce se desfășoară intr-un timp de 3 minute, robotul este condus de către un membru al echipei și va realiza gestionarea resurselor de apă și alimentare prin colectarea acestora din depozitul de resurse (zona comună în centrul terenului) și să le distribuie adăposturilor pentru animale în funcție de tipul de animal.

Pentru îndeplinirea sarcinilor robotul primește puncte și la sfârșitul meciului câstigă cel care are cele mai multe puncte.

 

Despre Genius Olympiad

Genius Olympiad este un concurs internațional pentru elevii de liceu fondat și organizat de Terra Science and Education și găzduit de Universitatea de Stat din New York la Oswego. Genius Olympiad organizează olimpiada pentru cinci discipline generale cu accent pe mediu.

Genius Olympiad – sectiunea Robotică este o competiție orientată spre elevi, care oferă elevilor înțelegerea rolului ingineriei și cercetării în problemele de mediu. Genius Robotics încurajează studenții să descopere soluții noi la problemele cunoscute din mediul înconjurător, cerându-le să-și proiecteze, să construiască, să testeze și să-și controleze roboții unici. Oferă studenților o experiență pe viață și o oportunitate de a-și îmbunătăți abilitățile de viață, cum ar fi să fii membru al echipei, să faci cercetări și să rezolvi problemele.