Un fond din România pregătește o listare secundară la Londra

Un fond din România care a fost creat pentru a compensa victimele exproprierilor făcute în perioada comunismului pregătește o listare secundară la Londra.

Fondul cu o valoare de 2,6 miliarde de Euro (3,26 miliarde de dolari), care este administrat de către Franklin Templeton Investments, se află într-un roadshow european pentru a pregăti terenul pentru o listare în Marea Britanie. Fondul este listat deja în capitala României, București, iar cel mai mare acționar privat al său este fondul activist de hedging Elliott Associates, care deține 15% din titluri.
Peste o cincime din Fondul Proprietatea este deținută de români, care au primit acțiuni la fond drept compensație pentru proprietățile care le-au fost furate de către fostul guvern comunist al țării.

Fondul deţine participaţii în diverse companii de infrastructură controlate de statul român, inclusiv la Aeroportul București, Portul Constanța la Marea Neagră și cea mai mare hidrocentrală din România. Multe dintre activele pe care le deține au suferit din cauza lipsei investițiilor pe perioada anilor în care statul a fost proprietar.

Elliott Associates și-a construit portofoliul de acțiuni la fond în anul 2011, petiționând cu success managementul Fondului pentru răscumpărări de acțiuni.

Fondul Proprietatea a acționat în instanță statul român deoarece i-a cerut companiei Romgaz – un distribuitor național de gaz la care fondul deține o participație – să facă o donație de 400 de milioane de lei (113.3 milioane de dolari) către stat. Fondul Proprietatea a pierdut în prima fază a acestui caz și a făcut un apel împotriva acestei decizii, argumentând că statul a forțat în mod ilegal Romgaz să nu țină cont de interesele acționarilor minoritari.

Un obiectiv important al Fondului Proprietatea este să convingă guvernul să listeze majoritatea activelor semi-privatizate din infrastructură, menținându-și participația, dar diluând deținerile guvernului și permițându-le să fie evaluate pe piața liberă.

Un investitor al fondului a afirmat că portofoliul acestuia reprezintă o colecție de ”piese din toate bijuteriile coroanei” din România, care se află acum în cea de-a treia rundă a unui program de bailout cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. Statul și-a revenit în urma unei recesiuni puternice în anii 2009 – 2010 și PIB-ul a crescut cu 3,5% anul trecut, însă FMI estimează o creștere mai înceată anul acesta.