În post, fasolea bătută este la ordinea zilei. Rețeta de mai jos îți permite o oarecare abatere de la tradiție.
Ce îți trebuie:
- 1 cană de fasole alba boabe
- 1/2 cană fasole roșie boabe (sau pestriță)
- 1 ceșcuță de ulei
- 1/2 ceapă albă
- 1 fir de ceapă verde
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 roșie
- 1 cățeluș de usturoi
- puțină zeamă de lamaie
- sare și piper
Cum se face:
Fierbe fasolea. (o ții la înmuiat minim 2 ore sau peste noapte, o fierbi până se face, o scurgi de două ori). După ce s-a făcut, separă boabele albe de cele roșii (nu-i așa greu, dar ai grijă să se răcească). Pune fasolea albă în blender până faci o pastă. Scoate fasolea albă, pune în blender fasolea roșie. Mixează nu mai mult de 2 secunde, nu trebuie să iasă pastă). Pune într-un bol pasta de fasole albă și fasolea roșie zdrobită în blender. Amestecă, dar nu foarte tare, cu un strop de ulei, puțină lâmîie, cu ceapa albă tocată nu foarte mărunt. Netezește frumos. Acoperă cu pătrunjelul tăiat mărunt, ceapa verde tăiată mărunt, roșiile tăiate mărunt. Aici poți adăuga usturoiul, tăiat foarte mărunt. Stropește din nou cu puțină zeamă de lămâie și cu niște ulei de măsline, nu te sfii cu uleiul, chiar dacă acoperă verdeața. Sare, piper. Poate un praf de boia iute sau de chili. Gata. Poftă bună! Merge cu pâine groasă, de casă, cu pâine neagră prăjită, sau chiar și cu lipie libaneză.
VIAȚĂ BUNĂ
Icre de fasole, mai mult sau mai puțin ca la carte