Echipa Liceului Teoretic International de Informatica București (ICHB) – Quantum Robotics – a câștigat atât competiția de pe terenul de joc al roboților – Winning Alliance Award, cât si premiul cel mare Inspire Award – acordat pentru toată activitatea din timpul sezonului 2020-2021. Este prima ediție când o singură echipă câștigă ambele premii mari din competiție.

În perioada 28-30 august a avut loc campionatul național de robotică pentru licee „BRD First Tech Challenge Romania”, organizat de asociația „Nație Prin Educație”, la care au participat cele mai bune 24 echipe din Romania. Echipa Quantum Robotics, alcătuită din 12 elevi din clasele IX-XII din cadrul Liceului Teoretic International de Informatică București,  pasionați de domeniul ingineriei și programării, a obținut: locul 1 in clasamentul roboților după meciurile de calificare, locul 1 după finale, cât și cel mai important premiu al competiției, Inspire Award locul 1 – succes ce înglobează atât un robot performant în teren cât și activitatea generală a echipei din timpul sezonului competițional 2020-2021 – „Ultimate Goal”.

Competiția s-a desfășurat pe durata a 2 zile, prima parte reprezentând interviurile cu jurații în care echipele au prezentat cum au proiectat și construit roboții conform temei „Ultimate Goal”, precum și toată activitatea echipei din acest sezon. Juriul a acordat Premiul 1 ”Inspire”  echipei Quantum Robotics care a performat la toate categoriile de jurizare și a fost un model atât la competiția din teren cât și în afara lui. Echipa câștigătoare a premiului „Inspire” demonstrează organizare în construcția robotului, și pe parcursul jurizării prezintă o documentație tehnică remarcabilă. Pe data de 30 august, la Sala Polivalentă din București s-au desfășurat competițiile în teren la care Quantum Robotics s-a calificat pe primul loc cu un punctaj de 2188 de puncte și, în calitate de căpitan, a format alianța câștigătoare din finală.

Tema „Ultimate Goal” din sezonul 2020-2021, este inspirată din sport și a fost lansată în septembrie 2020. Echipele trebuie să construiască roboții pentru a obține cele mai multe puncte conform temei date. Tema competiției se schimbă anual, provocarea anului acestuia fiind lansarea unor inele la diferite nivele, fiecare nivel având un punctaj diferit. Robotul este condus în teren de 2 șoferi, iar fiecare meci în teren durează 2 minute si 30 de secunde și este alcătuit din 3 părți: 30 de secunde de autonomie în care robotul trebuie să ia propriile decizii, urmate de 2 minute de telecomandare. Ultimele 30 de secunde din perioada de telecomandare se numesc „end game”, timp în care robotul trebuie să transporte 2 elemente de joc voluminoase în afara terenului și să țintească 3 obiecte subțiri. Îndeplinirea tuturor misiunilor aduce robotului punctajul maxim și urcarea în clasament.

„Suntem fericiți că echipa liceului nostru a reușit în acest an să câștige atât Campionatul Național de Robotică din Romania, cât și premii internaționale la campionatul Național de Robotică din Canada (FTC Canada Cup) si Rusia (FTC Russia). Liceul Teoretic Internațional de Informatică dovedește încă o dată că asigură toate condițiile necesare creșterii performanței și nivelului de educație a elevilor noștri”, declară Ismail Sahin, Director ICHB.

Despre Quantum Robotics

Quantum Robotics este o echipă care participă la competițiile de robotică “FIRST Tech Challenge” din diverse țări. Echipa a fost înființată în anul 2017 de un grup elevi olimpici la diverse materii cum ar fi informatică, matematică, fizică, chimie, robotică.

Echipa își desfășoară activitatea în cadrul laboratorului de robotică din Liceul Teoretic International de Informatică București, și este coordonată de 2 mentori profesori și 3 asistenți – foști membrii din echipa, in prezent studenți.

Echipa Quantum Robotics este susținută de un grup de “investitori în performanță”, care au înțeles nevoile echipei pentru achiziționarea de piese pentru robot, deplasări, licențe, etc. Mulțumiri: Roel Group – sponsor principal, MarcTel S.I.T., Celesta Comexim, Elettra Communication, TCM Tuning, MSL Logistics, Deutsche Bahn Romania, Liceul Teoretic International de Informatica București și Lumina – Instituții de Învățământ.

In ultimii 4 ani echipa Quantum Robotics a câștigat numeroase premii in competiții din Romania, SUA, Rusia, Coreea de Sud, Canada. Anul acesta echipa a obținut premii la competiții internaționale din Rusia si Canada așa cum sunt prezentate mai jos:

Sezon 2020-2021 – Ultimate Goal

Premiu 2 Inspire – Campionatul Regional First Tech Challange Rusia, St. Petersburg

Premiu 1 Control – Campionatul Regional First Tech Challange Rusia, St. Petersburg

Premiu 1 Think Award – Campionatul National First Tech Challange Rusia, Nizhny Novgorod

Semifinalista – Campionatul National First Tech Challange Rusia, Nizhny Novgorod

Inspire Award – Campionatul Regional BRD First Tech Challange Romania

Locul 1 Clasamentul Robotilor – Campionatul Regional BRD First Tech Challange Romania

Locul 1 Clasamentul Robotilor – Campionatul National First Tech Challange Canada Cup

Premiul 2 Inspire – Campionatul National First Tech Challange Canada Cup

Premiul 1 Motivate Award – Campionatul National First Tech Challange Canada Cup

Sezon 2019-2020 – SkyStone

Locul 1 Inspire – Campionatul Regional First Tech Challange Rusia, St. Petersburg

Finalist Alliance Captain – Campionatul Regional First Tech Challange Rusia, St. Petersburg

Locul 2 Inspire – Campionatul Regional BRD First Tech Challange Romania

Sezon 2018-2019 – Rover Ruckus

Winning Alliance -Campionatul National Fist Tech Challange, Seoul, Coreea de Sud

Locul 1 Inspire  – Campionatul Regional BRD First Tech Challange Romania

Capitan Alianta Finalista – Campionatul Regional BRD First Tech Challange Romania

Winning Alliance – Campionatul National BRD First Tech Challange Romania

Locul 2 Inspire – Campionatul National BRD First Tech Challange Romania

Premiul 1 Think Award – Campionatul National BRD First Tech Challange Romania

Finalista premiul Motivate – Campionatul Mondial First Tech Challange, Detroit, SUA

Locul 9 dupa calificari- Campionatul Mondial First Tech Challange, Detroit, SUA

Al doilea Robot al competitiei  – Campionatul Mondial First Tech Challange, Detroit, SUA

Sezon 2017-2018 – Relic Recovery

Winning Alliance – Campionatul National BRD First Tech Challange Romania

Premiul 2 Inspire – Campionatul National BRD First Tech Challange Romania

Locul 37th – Campionatul Mondial First Tech Challange, Detroit, SUA

FIRST este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai important program de implicare multidisciplinara STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) din întreaga lume, având scopul de a oferi liceenilor posibilitatea de a aplica concepte integrate pentru rezolvarea problemelor complexe de robotica, dar și de a își dezvolta abilitățile de lucru in echipă, precum și dorința de a îi ajuta pe ceilalți prin activități de mentorat și voluntariat. Programul FIRST Tech Challenge este organizat în România de AsociațiaNație prin Educație”. Programul se dezvoltă fără încetare încă din anul 2016 și are în prezent înscrise peste 200 de echipe de robotică din toată țara.

Pentru mai multe informații, vizitați Quantum Robotics  online pe www.qrobotics.eu pe si Liceul Teoretic International de Informatica pe www.ichb.ro sau pe:

www.qrobotics.eu

www.facebook.com/QuantumRoboticsFTC

www.Instagram.com/quantum_robotics

www.youtube.com/quantumrobotics