Romania risca sa piarda miliarde de euro fiindca nu mai avem timp sa cheltuim fondurile UE alocate pe fostul cadru financiar. Din pacate, programele cu risc sunt cele vitale pentru dezvoltarea tarii – transporturile, dezvoltarea regionala si mediul.

Romania ar putea ajunge in acest an la o absorbtie a fondurilor europene de peste 80%, aferenta cadrului financiar 2007-2013. Afirmatia optimista apartine, bineinteles, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta uita sa precizeze ce sume risca sa piarda Romania din cauza dezangajarii fiindca 2015 este ultimul an in care beneficiarii pot cheltui banii din alocarea 2007-2013.
Cati bani am putea pierde din cauza dezangajarii si la ce rata de absorbtie s-ar putea ajunge la sfarsitul acestui an? „Chiar daca trendul ascendent de absorbtie se pastreaza – pentru ca mai sunt foarte multe proiecte in implementare -, nu cred totusi ca vom depasi 65% rata de absorbtie reala pentru perioada 2007-2013. Asta inseamna dezangajare totala de peste 6 miliarde de euro. In plus, nu e importanta doar cantitatea, ci si calitatea absorbtiei, ce valoare adaugata au adus si vor aduce aceste proiecte pentru romani”, este de parere Dragos Jaliu, partener Structural Consulting™ Group-www.fonduri-structurale.ro-www.proiecte-structurale.ro.

Aceeasi opinie o are si Elena Tudose, director de programe, Institutul de Politici Publice. Aceasta spune ca „si daca s-ar fi semnat contracte pe banda rulanta pana la sfarsitul anului trecut, absorbtia nu poate creste cu peste 20% fata de cat este in prezent. Doar pentru proiectele pe POSDRU banii se pot cheltui intr-un singur an. Cele pentru infrastructura de transport si mediu necesita ani de zile pentru a fi implementate, or tocmai pe aceste programe sumele alocate sunt cele mai mari”.

Sursa: www.romanialibera.ro