Conflictul dintre Ucraina şi Rusia, care s-a intensificat brusc la finalul lunii februarie, a îndepărtat mulţi investitori globali. Dar pentru Michael Hasenstab, administratorul-star al portofoliului global de obligaţiuni din cadrul Franklin Templeton, acesta a fost o oportunitate.
Atunci când randamentele obligaţiunilor ucrainene, care evoluează în sens invers faţă de preţuri, au crescut, el şi-a crescut, de asemenea, expunerea.
“În decursul ultimilor câţiva ani, au fost numeroase perioade când randamentele au ajuns la două cifre, iar noi alegeam în mod oportunist acele puncte,” spune el. “Per total, categoric am câştigat bani.”
Stilul lui Hasenstab de a merge împotriva curentului, care deseori îl duce în pieţe din care alţii fug, se regăseşte şi în investiţia curajoasă pe care a făcut-o în Ucraina, la graniţa de est a Europei. Astfel, a pariat cu succes pe revenirea Irlandei din criza datoriilor suverane din zona Euro, a investit în Lituania şi continuă să deţină participaţii semnificative în Ungaria.
Dacă randamentele Trezoreriei Statelor Unite vor creşte în curând, “abordarea sa globală, fără constrângeri” este o strategie pentru finalul unui raliu al pieţei de obligaţiuni care durează de 30 de ani, afirmă acesta într-un interviu cu Financial Times realizat la birourile Franklin Templeton din Londra, de pe malul Tamisei. “Cred că abilitatea de a genera randamente pozitive în pieţe de bază, cu venituri fixe – fie că e vorba de Statele Unite sau Europa – este foarte limitată.”
Franklin Templeton deţine obligaţiuni ucrainiene în valoare de peste 7 miliarde dolari, potrivit Bloomberg. “Până în luna martie şi în decursul acesteia, când au existat perioade de volatilitate, am continuat să ne extindem portofoliul,” confirma Hasenstab.
În pofida problemelor evidente cu care se confruntă, Ucraina îşi reformează economia şi, beneficiind de implicare internaţională, se poate întrezări o cale către rezolvarea conflictelor sale. “Dacă ne putem adapta acestui context şi dacă vom fi confortabili cu politicile economice pe termen lung din Ucraina, un rezultat pozitiv e posibil, după ce piaţa a fost complet panicată în urma evenimentelor care au avut loc.”
Abordarea sa globală a fost implantată genetic. Michael Hasenstab a studiat economie în Australia şi în Statele Unite, iar unii dintre strămoşii săi proveneau din Germania, ţară a cărei echipe o susţine la Cupa Mondială.
Precum mulţi alţi investitori, Hasenstab a fost prins pe picior greşit de căderea neaşteptată a randamentelor Trezoreriei SUA. Astfel, el încă nu a reuşit să găsească nicio explicaţie convingătoare pentru acest eveniment. Cu toate acestea, el consideră că: “Am întins la maximum coarda în ceea ce priveşte cât de jos mai pot coborî randamentele SUA.” Acesta îşi doreşte să fie “corelat negativ” în raport cu randamentele titlurilor americane.
Eforturile investitorilor de a găsi randamente mai bune a încurajat o “rotaţie” de la obligaţiuni şi numerar către acţiuni. Hasenstab consideră că a existat de asemenea şi o rotaţie “de la venitul fix de bază la căutarea de venituri global fixe alpha fără constrângeri. Oamenii sunt la un nivel semnificativ de sub-investiții în afara propriei lor țări… Trebuie să mergi dincolo de graniţe.”
Nu există, totuşi, un pericol ca randamentele foarte joase ale obligaţiunilor şi volatilitatea scăzută a pieţei să încurajeze o atitudine de complezenţă din partea investitorilor şi asumarea excesivă de riscuri de către aceştia?
“Problema pe care o am eu cu asumarea riscurilor ține mai mult de diferenţierea dintre diverse active riscante,” răspunde acesta. “Destinaţii precum Turcia sunt supraevaluate. Destinaţii precum Trezoreriile SUA sunt supraevaluate. Destinaţii precum Coreea şi Mexic sunt subevaluate. Aşadar, e vorba pur şi simplu de cum separăm aceste două grupuri.”
Element esenţial al modului în care Hasenstab vede lumea este China, unde “a petrecut destul de mult timp” anul acesta. În esenţă, crede că aceasta poate obţine o rată a creşterii economice de 7 procente în decursul următorilor ani, pe fondul creşterii salariilor care vor impulsiona consumul, iar China ar trebui de asemenea să reuşească să gestioneze distorsiunile în sistemul său financiar.
Coreea va beneficia, prin urmare, “deoarece exportă maşini şi vase şi maşinării şi telefoane consumatorilor”.
Totuşi, China ar trebui să înceteze să subvenţioneze dobânzile înainte ca el să investească în piaţa de obligaţiuni din China. “Aşteptăm ca această normalizare a dobânzilor să aibă loc înainte, şi apoi am putea să devenim mai interesaţi, dar în acest moment randamentele sunt prea mici.”
În alte locuri ale lumii, investiţiile Franklin Templeton sunt deseori mari în comparaţie cu dimensiunea economiilor locale. În total, Michael Hasenstab administrează active în valoare de 190 miliarde dolari. În Irlanda, Franklin Templeton deţine obligaţiuni în valoare de peste 9 miliarde dolari, conform Bloomberg. Când criza datoriilor suverane din zona Euro era încă la un nivel îngrijorător, unele fonduri rivale se fereau să investească în ţară, ştiind că Hasenstab ar fi putut prăbuşi preţurile dacă ar fi vândut pe neaşteptate.
Totuşi, Michael Hasenstab neagă că aceasta a fost vreodată o posibilitate reală. “Nu am dori niciodată să facem aşa ceva pentru că ne-ar dăuna şi nouă.” Guvernul de la Dublin a fost “foarte fericit” cu investiţia Franklin Templeton. “Şi-ar fi dorit să fie mai multe fonduri precum Franklin Templeton, dar realitatea este că nu există o multitudine de investitori globali care să acţioneze cu adevărat în sens contrar… Aceasta este pur şi simplu starea lumii.”
Portofoliile administrate de Franklin Templeton nu constituie o sursă de instabilitate, acestea având forma unor haltere, explică Hasenstab. “Vasta majoritate a activelor noastre se află în pieţe puternic lichide în care putem avea poziţii flexibile – yenul japonez, Coreea, Mexic, Polonia, Canada, Australia, Suedia – şi apoi ne rotim în mod oportunist printre oportunităţi speciale de investiţii în dificultate.”
Irlanda nu se mai află în dificultate. “Ne-am putea vinde întreaga poziţie în decursul câtorva zile şi probabil nu am mişca piaţa deoarece există o cerere atât de mare pentru activele irlandeze.” De asemenea, Hasenstab consideră că nu ar fi foarte dificil pentru Franklin Templeton să îşi lichideze participaţiile din Ungaria: “În cursul următorilor câţiva ani, Ucraina ar putea foarte bine să urmărească acelaşi parcurs precum cel al Ungariei.”