Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că, după calculele actuale, România va fi nevoită să plătească, pentru cadrul financiar trecut, 2007-2014, corecții financiare de un miliarde de euro. El a precizat că această sumă, dacă nu ar fi trebuit plătită, ar fi ridicat nivelul de absorbție a fondurilor europene cu procente bune.

„Corecțiile financiare pe actualul cadru financiar astăzi îl estimăm la un miliard de euro. Sunt corecții financiare venite pe sistemul special, pe achiziții publice, ca și subiect, în mare parte a lor. Adică este prețul pe prostie plătit de România pentru faptul că a pus în funcții cheie oameni, care, din păcate, nu trebuiau să fie acolo. Și mai ales în zona de achiziții publice”, a spus Teodorovici.

Ministrul a precizat că toate proiectele aprobate până în octombrie 2011 sunt supuse corecțiilor financiare.

„Până se închid, în 2015, unele vor purta la fiecare cerere de rambursare o corecție financiară. Unele — 10, 15, 25 la sută. Pentru că așa a spus Comisia în rapoartele sale de audit. Este o sumă foarte mare. Vă dați seama, dacă acest miliard de euro, dacă era deja și el pus de către Comisie pentru rambursare, nu aveam astăzi 53, eram undeva la 60 la sută (n.r. — grad de absorbție). Dar sunt costuri pe care România sper să le înțeleagă nu neapărat ca valoare ca bani, sunt și ei importanți, ci ca pe viitor să evite situații similare”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Sursa:www.agerpres.ro