
Tocana de peşte la tigaie este o mâncare uşoară, sănătoasă, ieftină şi rapid de preparat.
Ce îţi trebuie: jumătate de kilogram de peşte, proaspăt sau congelat. Cel mai popular este codul, dar orice peşte cărnos şi fără oase este bun. Dacă foloseşti cod, cel congelat este numai bun, dar trebuie decongelat mai înainte; fructele de mare pot fi adăugate, sau nu, după gust şi buget; îţi trebuie ulei, dacă e de măsline, cu atât mai bine; 1 ceapă mare, jumătate de căpăţână de usturoi, 2 roşii (sau 1 cutie de roşii cubuleţe, dacă eşti îm afara sezonului şi roşiile proaspete nu au gust), 1 jumătate de ardei, o frunză de dafin (o poţi mărunţi, dacă vrei), pătrunjel, boia (combină cu boia iute dacă îţi place mai picant), piper şi un pahar plin de vin alb, nesofisticat, dar cât mai sec; opţional, măsline verzi, feliuţe, pentru accentul mediranean, dar şi oregano.
Cum se prepară: îţi trebuie o tigaie lată şi înaltă, cu capac. Pune laoalaltă, în ordinea aceasta, ceapa rondele, usturoiul tăiat pe lung, ardeiul, cartofii (tăiaţi rondele), roşiile, peştele, şi toate condimentele. Scutură tigaia, să se aşeze toate, dar nu amesteca. Pune vinul. Completează cu apă, puţin sub nivelul compoziţiei. Acoperă cu capacul. Foc mare până fierbe, foc mediu spre mic după ce a început să fiarbă. Laşi aşa 30 de minute, nu mai mult, să nu se moaie peştele. Serveşti la cald, în boluri sau farfurii adânci, vinul alb sec este de la sine înţeles.
VIAŢĂ BUNĂ
Tocaniţă rapidă de peşte la tigaie, ca antrenament pentru la vară